Ar modes skati noslēdzas RTU Cēsu filiālē realizētie «Šūto un dekoratīvo izstrādājumu ražošanas tehnoloģija» kursi

tālākizglītības kursi

Foto: Karīna Jurciņa

23. martā ar modes skati noslēdzās Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Cēsu filiālē realizētie profesionālās pilnveides kursi «Šūto un dekoratīvo izstrādājumu ražošanas tehnoloģija», kas tika īstenoti sadarbībā ar Valsts izglītības attīstības aģentūru (VIAA) projekta «Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide» ietvaros, finansē Eiropas Sociālais fonds un Latvijas valsts.

Kursu dalībnieces sešu mēnešu laikā ieguva pamatzināšanas un pamatprasmes šūto un dekoratīvo izstrādājumu ražošanas tehnoloģijā – ieskatu tērpu un modes vēsturē, tekstilmateriālu mācība, praktiskās nodarbības – apģērbu izgatavošanas tehnoloģijas pamati, vieglo izstrādājumu šūšanu un piegrieztņu modelēšanu. 

Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveides kursu «Šūto un dekoratīvo izstrādājumu ražošanas tehnoloģija» kopā apguva 41 dalībniece, no kurām deviņpadsmit bija bez priekšzināšanām, savukārt divdesmit divām kursu apmeklētājām jau bija pamatzināšanas šūšanā. Kursus RTU Cēsu filiālē pasniedza dizainere un uzņēmēja Zane Zahraova, kura ir RTU absolvente un ieguvusi profesionālo maģistra grādu studiju programmā «Apģērbu un tekstila tehnoloģija». 

Z. Zaharova uzsver: «Šī bija lieliska iespēja apgūt katrai sievietei noderīgas prasmes. Lielā atsaucība norāda uz to, ka pēc šādiem kursiem ir pieprasījums, ir interese un vēlme. Turklāt mazpilsētās tā ir iespēja izrauties no ikdienas rutīnas. Tā kā iespējas iegādāties sev tīkamu apģērbu ir ierobežotākas kā lielpilsētā, tad uzšujot sev ko oriģinālu gandarījums ir vēl lielāks. Jāatzīst, ka saskārāmies ar ierobežotu materiālu izvēli – sintētiskos materiālu piedāvājums mazpilsētu audumu veikalos ir plašs, taču dabīgo materiālu, kas būtu tīkamāki, ir pavisam maz. Tas būtu aicinājums vietējiem audumu veikaliem domāt par savu piedāvājumu. Man kā pasniedzējai gandarījums ir vērot kā aug dalībnieču pārliecība no pirmās nodarbības. Kādai tā ir pirmā reize, kad tiek ieslēgta šujmašīna un tajā mirklī nešķiet, ka kaut reiz varēs uzšūt apģērba gabalu, ja pat nespēj nošūt taisnu vīli, bet solīti pa solītim, sākot no pašiem pamatiem tas viss ir izdarāms. Un šujot kursa programmas gala izstrādājumu – kleitu, dalībnieces jau uzdeva sarežģītākus jautājumus, un tas ir mans gandarījums par labi paveiktu darbu. Manuprāt, kursu lielākā vērtība ir tā, ka izvēloties ko šūt, dāmas priekšroku dod tādiem modeļiem, kas pašām patīk un es iesaku tos, kas atbilst konkrētās dalībnieces spējām. Katru izstrādājumu dāmas šuj savam augumam, līdz ar to, strādājot ar gatavām piegrieztnēm, mēs veicam korekcijas, mācamies izprast piegrieztnes un auguma īpatnības.»

Kā norāda pasniedzēja, kursu apmeklētājas plāno savas zināšanas izmantot arī turpmākajā profesionālajā darbībā: «Prieks par dalībniecēm, kuras nolēmušas iegūtās prasmes izmantot profesionāli, ne tikai savām un ģimenes vajadzībām, vairākas jaunās šuvējas jau paralēli kursiem sāka šūt ne tikai sev, bet arī draudzenēm ar domu pabeidzot kursus, šūšanai pievērsties vēl nopietnāk.»

Kursu dalībniece Baiba Bērziņa «Šūto un dekoratīvo izstrādājumu ražošanas tehnoloģija» kursos ieguva pirmās praktiskā iemaņas šūšanā: «Man kā iesācējai, bija ļoti vērtīgi apgūt pamatus – sākot no vīļu veidiem, kā pareizi šūt kabatas un svārku jostas, līdz zināšanām par dažādiem audumu veidiem un pašai praktiski uzšūt apģērbu, un apjaust, ka priekšā būs vēl jāapgūst daudz zināšanu un prasmju. Liels gandarījums ir redzēt savu progresu, saprast, kāda ir ar rokām darināta apģērba vērtība, un to, ka labāk darbus izdarīt lēnāk, rūpīgāk, nekā trīs reizes ārdīt vīli.»

Kursa ar priekšzināšanām šūšanā dalībniece Liene Pētersona norāda uz kuplo dalībnieču skaitu, kas pierāda, ka pieprasījums un interese pēc šūšanas kursiem ir liela: «Esmu ļoti priecīga, ka izlēmu piedalīties šajā projektā, jo ieguvu ne tikai vairāk zināšanas, bet satiku arī foršas un radošas personības – citas dalībnieces. Esmu pateicīga pasniedzējai Zanei Zaharovai un RTU Cēsu filiālei par šo lielisko iespēju. Domāju, ka dalībnieču skaits vien parāda to, ka pūles šādu kursu organizēšanā ir attaisnojušās.»

Nākamā pieteikšanās mācībām «Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide» notiks maijā. Mācībām var pieteikties ikviens strādājošs vai pašnodarbināts iedzīvotājs vecumā no 25 gadiem ar nepabeigtu vai pabeigtu izglītību, kurš vēl nav paaugstinājis profesionālo kompetenci šajā projektā, jo izglītoties par ES fondu un valsts līdzekļiem ikviens nodarbinātais var vienu reizi. Mācībām var pieteikties arī tie pieaugušie no 25 gadu vecuma, kuri atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, saglabājot darba attiecības.

Mācību izmaksas 90% apmērā sedz ES fondi un valsts, 10% ir strādājošā līdzmaksājums, kuru var segt arī darba devējs. Mācības bez maksas ir strādājošajiem ar maznodrošinātās vai trūcīgās personas statusu.

Sīkāk par to VIAA mājaslapā šeit.

Projektu “Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide” finansē Eiropas Sociālais fonds un Latvijas valsts, sešu gadu laikā līdz 2022. gada 31. decembrim ieguldot vairāk nekā 25 miljonus eiro.