VAI VĒRTS MĀCĪTIES, KAD TEV JAU 30+?

Natālija ir uzņēmēja, gide Līgatnes dabas parkā, divu bērnu māmiņa un RTU Cēsu filiāles Uzņēmējdarbības un vadīšanas 1. kursa studente. Natālijai jau ir bakalaura grāds sociālajās zinātnēs un vairāku gadu pieredze darbojoties mārketingā.  Par to kādēļ viņa izvēlējās studēt RTU Cēsu filiālē, lasi viņas blogā.

Vai vērts MĀCĪTIES, kad tev jau 30+?

Es iesāku studijas RTU Cēsu filiālē tad, kad man jau bija augstākā izglītība, ģimene, bērni un savs uzņēmums. Tev rodas jautājums, kāpēc mācīties vēl? Ja vidusskolas beidzēji mēdz stāties augstskolās tikai tāpēc, ka vajag (vecāku espektācijas, bara instinkts), tad es iesniedzu dokumentus, jo pati to ļoti vēlējos. Vēlēties – tas ir atslēgvārds!

Mācības palīdz pilnveidot sevi

Es uzskatu, ka studijas – tas ir laiks sev, braucot uz lekcijām jau mašīnā, es klausos TedTalks vai audiogrāmatas. Un arī studiju process man sniedz daudz dažādu ieguvumu. Mūsdienu jaunatne uzskata, ka visu var atrast internetā un tiešām daļēji tam var piekrist, toties studijas augstskolā ir kaut kas plašāks par Youtube. Gada laikā es biju vairāk nekā 10 apmācībās ārpus fakultātes, kurās satikos ar citiem uzņēmējiem, noklausījusies kolosālus lektorus un ieguvu jaunus kontaktus. Studijas ļoti paplašina redzesloku un kļūst par atslēdziņu daudzām durvīm.

Mūžu dzīvo mūžu mācies

Manā ģimenē jau ir bijuši piemēri, kad studijas uzsāk apzinātā vecumā. Mans vectēvs izmācījās ~40 gados, jo sākotnēji nebija pabeidzis ģimnāziju Otrā pasaules kara un izsūtīšanas dēļ. Izglītība ļāva viņam iegūt ļoti labu amatu – galvenais ekonomists Rēzeknes piena un konservu kombinātā.

Studijas tā ir arī iespēja gūt vērtīgas atziņas dzīvei un darbam, apzināties un izprast savas vēlmes un talantus, tā ir iespēja pierādīt sevi un savas spējas.

Nekad nav par vēlu

Daži man saka: “Laikam Tev studēt ir grūtāk, nekā tiem, kas tikko pabeidza vidusskolu.” Man, liekas, pretēji- vieglāk. Piemēram, kā reāla uzņēmuma vadītājai man ir vieglāk izprast teoriju, lekcijās dzirdētās zināšanas uzreiz pielietot praksē un izstrādātos praktiskos darbus nevis nolieku plauktiņā, bet reāli izmantot.

Ar ko jārēķinās?

Protams, mācībām ir arī ar sava garoziņa. Es apzinos, ka divu gadu laikā gandrīz katru dienu pusstundu mērošu ceļu no Līgatnes uz Cēsīm un tad pusstundu atpakaļ. Tas ir ne vien laikietilpīgi, bet arī papildu finansiālie izdevumi.

 Galvenās atziņas, ar ko jārēķinās, uzsākot mācības:

– jāorganizē un jāplāno sava dzīve, lai apvienotu ģimeni, darbu, studijas un brīvo laiku;
– nepieciešams sevi disciplinēt, lai vienmēr ierastos uz nodarbībām un izpildīt uzdoto;
– jābūt pateicīgai tiem, kas Tev palīdz. Jo palīgi būs nepieciešami, pieskatīt bērnu vai izprintēt darbu;
– jārēķinās ar izmaksām – mācību maksa (man paveicās es tiku budžetā), materiāli, ceļa izdevumi un ēšanas izdevumi.

Iesaku

Es aicinu ikkatru, kuram ir sen lolots sapnis studēt, uzdrošināties, varbūt jau šovasar iesniedzot dokumentus kādā mācību iestādē – jā, uzdrošināties – tas ir pats galvenais!