6 iemesli, kādēļ studēt uzņēmējdarbību

Kādēļ studēt uzņēmējdarbību

Uzņēmējdarbība ir viena no populārākajām augstākās izglītības studiju programmām visā pasaulē. Ikviena joma vai lieta ietver daļu no biznesa pasaules, teiksim, tava aizraušanās ir florbols, skeitošana, elektronika, programmēšana vai mūzikas radīšana, visās šajās nodarbēs tu atradīsi arī biznesa pusi. Izklaides industrija, sporta mārketings, projektu vadīšana, produktu dizains – ikvienā no šīm nozarēm ir nepieciešami grāmatveži, mārketinga speciālisti, finanšu analītiķi, vārdu sakot – cilvēki, kuriem ir zināšanas uzņēmējdarbībā. 

Lūk, 6 iemesli, kādēļ studēt uzņēmējdarbību: 

1. Praktisko un teorētisko zināšanu balanss  

Uzņēmējdarbības studijas ir ļoti praktiskas. Pamatu pamātā tiek apgūts, kā realizēt dažādas idejas, lai radītu vai pievienotu produktam / pakalpojumam tādas vērtības, kas spētu ģenerētu ienākumus. Kā, izmantojot kvantitatīvas prasmes, meklēt informāciju un attīstīt idejas, un, balstoties uz šo informāciju, atrisināt problēmas. 

2. Komunikācijas veidošanas un vadīšanas prasmes 

Bizness ietver cilvēkus – patērētājus, darbiniekus, citu organizāciju un uzņēmumu pārstāvjus, tādēļ komunikācijas un saskarsmes prasmju attīstīšana un pilnveidošana uzņēmējdarbībā ir vitāli svarīga. 

3. Zināšanas un prasmes, kas pielietojamas dažādās nozarēs

Specifiskās zināšanas un prasmes, kas tiek apgūtas studējot uzņēmējdarbību, ir viegli izmantojamas un pielāgojamas ikvienā nākotnes karjerā un amata pozīcijā.
Studijās liels uzsvars tiek likts uz kritiskās domāšanas attīstību, kas piekritīsiet, noderēs ikvienā nozarē. Problēmu risināšana – izprast, kas ir problēmas saknē un piedāvāt risinājumu – viens divi un Tu kļūsti par sava klienta varoni! Tāpat, uzņēmējdarbības un vadīšanas studijās tiek attīstītas un paplašinātas zināšanas par biznesa procesiem, kā arī iegūtas prasmes noteiktās jomās, piemēram, klientu attiecību veidošanā, tirgus izpētē, finansēs, stratēģiju izmantošanā, uzņēmējdarbības politikas un komunikācijas veidošanā. 

Prasmes un zināšanas, kas tiek apgūtas un noslīpētas studijās: 

  • izpratne par to kā darbojas organizācijas
  • komunikācijas prasmes 
  • analītiska un kritiskā domāšana 
  • prezentēšana, atskaišu veidošana
  • projektu un resursu vadība
  • finanšu datu interpretācija
  • spēja interpretēt un pielietot finanšu datus
  • izpratne par ekonomikas svārstībām un citiem ārējiem uzņēmējdarbību ietekmējošiem faktoriem  

Ikviena no šīm prasmēm būs noderīga jebkurā nozarē, pat, ja vēl neesi gatavs veidot savu uzņēmumu. 

4. Attīstīt savu uzņēmēja potenciālu un nodarboties ar savu iecienītāko nodarbi 

Pat, ja nākotnē sevi neredzi strādājam par mārketinga vadītāju vai finanšu direktoru, biznesa vadīšanas izglītība Tev dos iespēju paplašināt savu iespēju horzonu. Piemēram, tu aizraujies ar jogu, viss, kas tev dzīvē sagādā prieku ir nodarbošanās ar jogu un tās pasniegšanu citiem. Studējot uzņēmējdarbību joga var kļūt par Tavas dzīves pamatnodarbošanos. Apgūstot detalizēta un dzīvotspējīga biznesa plāna izstrādi, finanšu apguvi savam biznesam, kā sekot peļņas un zaudējumu aprēķiniem un citas uzņēmējdarbībā svarīgas zināšanas, palīdzēs Tev izveidot veiksmīgu un ilgtspējīgu uzņēmumu. 

5. Darba devēji novērtē augstāko izglītību 

Ir cilvēki, kuriem šķiet, ka studēt uzņēmējdarbību nav vērts, jo to viņi apgūs darba vidē, tomēr, lai cik svarīga ir praktiskā pieredze, darba devēji meklē kandidātus arī ar formālo izglītību. Studijas ļauj nostiprināt esošās zināšanas, apgūt jaunas teorijas, stratēģijas un atskārsmes, kuras nevar iegūt tikai darba pieredzē. 

6. Plašas karjers iespējas 

Uzņēmējdarbības studijas paver plašas karjeras iespējas. Studijās tiek apgūtas zināšanas par biznesa galvenajiem pamatprincipiem. Potenciālās karjeras iespējas iekļauj, bet neaprobežojas ar darbu – finanšu sektorā, grāmatvedībā, darbu mārketinga, pārdošanas un tirdzniecības sektoros, personālvadībā vai strādāt par biznesa konsultantiem un, protams, studijās iegūtas zināšanas un prasmes palīdzes veidot savu uzņēmumu vai jaunuzņēmumu.

Uzzini vairāk par studiju programmu Uzņēmējdarbība un vadīšana